Skip to main content

Een nieuw jaar is aangebroken, een mooi moment om een pas op de plaats te maken en te kijken waar jullie samen staan. Hoe gaat het met jullie relatie, liefde, passie en de commitment naar elkaar? Zijn jullie tevreden of zijn er dingen waarin jullie willen groeien? Hoe staat de passie en seks ervoor? Waar willen jullie samen naartoe, wat is jullie stip op de horizon? En wat doen jullie om daar te komen?

Als mens zijn we constant in beweging: we leren, vergaren nieuwe inzichten en maken elke dag weer dingen mee waardoor we anders naar onszelf, onze partner en de wereld om ons heen kijken. Belangrijk dus om hierover in gesprek te blijven, want misschien was die stip vorig jaar anders dan nu.

Daarnaast ben je niet uitsluitend ‘partner’ maar ook je autonome zelf. Waar sta jij? Waar heb jij nu behoefte aan? Wat zijn jouw wensen en dromen voor het aankomende jaar? Kun je die met jouw partner delen? Waarom wel/niet?

Het samen zijn en tijd voor jezelf blijkt vaak best lastig, vooral voor vrouwen. Het voelt misschien egoïstisch om echt iets voor jezelf te doen, zonder partner of kinderen. Toch is het van belang om hier tijd en ruimte voor te maken. Liefde rust namelijk op de twee pijlers overgave en autonomie.

Overgave & autonomie
Onze behoefte aan saamhorigheid bestaat naast onze behoefte aan autonomie. Het is dus niet de een of de ander maar beiden zijn nodig om de liefde en passie te behouden.

“Liefde geniet ervan alles over je geliefde te weten, maar verlangen heeft juist mysterie nodig. De liefde wil graag de afstand tussen jou en je partner verkleinen, terwijl het verlangen erdoor wordt gestimuleerd. Waar intimiteit groeit door herhaling en vertrouwdheid, wordt erotiek juist afgestompt door herhaling. Want erotiek gedijt op het mysterieuze, het nieuwe, onbekende en het onverwachte. Liefde gaat over hebben; verlangen gaat over willen. Een uitdrukking van verlangen, vereist voortdurende ongrijpbaarheid. Het is minder bezig met waar het al is geweest, maar juist gepassioneerd over waar het nog heen kan. Wat maar al te vaak gebeurt als koppels zich wentelen in het comfortabele van de liefde, is dat ze ophouden de vlam van verlangen aan te wakkeren. Ze vergeten dat vuur lucht nodig heeft.”
– Esther Perel, Liefde in verhouding –

In de praktijk
Tijdens de sessies in mijn praktijk, blijkt maar al te vaak dat het een uitdaging is voor partners om de balans te houden tussen die twee pijlers.

Het kan in het begin van de verliefdheid heerlijk voelen om helemaal in elkaar op te gaan en samen bijna te versmelten. De seks is vaak passioneel en alles lijkt vanzelf te gaan. Toch zal op een gegeven moment de behoefte ontstaan voor meer eigenheid en ruimte. De cocktail van verliefdheidshormonen raakt langzaam uitgewerkt en er komt weer ruimte voor (het verwezenlijken van) eigen dromen en verlangens. De relatie verschuift zo natuurlijk en onvermijdelijk naar een andere fase.

Partners die al wat langer in een relatie zitten, zullen tijden van innige nabijheid kennen en ook die van meer afstand en volledig in beslag genomen worden door het leven. Bij de een is dat een drukke baan, een gezin of andere zaken die onze aandacht opeisen.

Uitdagingen
Door deze verschuiving in de relatiedynamiek kunnen er echter problemen ontstaan. De uitdaging zit hem vaak in het verschil van wat partners hebben meegemaakt en (onbewust) als kind gemist hebben. Als er oude stukken worden geraakt doordat bijvoorbeeld de een afstand neemt en de ander daardoor begint te claimen, ontstaan er patronen die kunnen zorgen voor gedoe. En wanneer er niets mee gebeurd kan een relatie hierdoor uiteindelijk in een crisis belanden.

Een crisis wordt maar al te vaak gezien als het eindpunt of breekpunt van de relatie, maar een crisis kun je ook zien als een nieuw begin.

Het geeft je namelijk de perfecte kans om een oude pijn aan te kijken en op te ruimen. Zodat je vrijer wordt van de dynamiek en de patronen die daardoor ontstaan.

Wat dat voor je relatie(s) en je eigen ontwikkeling kan doen, is het grootste cadeau dat je jezelf en de ander kunt geven. Daarbij scheelt het je jaren ploeteren. Want als je een punt zet achter je relatie en daarmee de problemen niet aankijkt, zal je ze in een volgende relatie weer tegenkomen.

Om dit proces aan te gaan is liefde, moed en commitment nodig. En de wil om te investeren in je relatie en in jezelf. Want als je doet wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg.

Wat wil jij komend jaar graag ontwikkelen in je relatie?