Skip to main content

Tijdens een ruzie kom je als partners soms lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Emotioneel voelt de ander dan heel ver weg. Dat geeft een rotgevoel… En omdat we als mens van nature het liefst weg blijven van pijn en vervelende gevoelens, ontwikkelen we door de jaren heen manieren om dat gevoel uit de weg te gaan. Zo worden we bijvoorbeeld boos, kritisch, fel, sarcastisch, afstandelijk als er iets bij ons geraakt wordt… in een poging onze kwetsbare gevoelens te beschermen.

Van buiten kan dat eruit zien alsof het de ander niets doet, maar van binnen gebeurt er iets heel anders. Deze manieren die we hebben ontwikkelt brengen ons helaas niet waar we eigenlijk willen zijn; namelijk in verbinding met onze partner. Als partners daarin vastlopen of iets anders willen leren, komen ze bij ons.

Wanneer we in onze praktijk met klanten die dynamieken onderzoeken, blijkt het dat partners zich diep van binnen alleen, niet begrepen, gewaardeerd of geliefd voelen. En dat doet pijn… bij allebei.

‘Maar als mijn partner eigenlijk met me in verbinding wil zijn, waarom doet hij dan zo?,’ is een vraag die we vaak horen. Want dat is in het begin nog zo moeilijk te begrijpen… want wat voor de een zo logisch lijkt, werkt bij de ander heel anders. Om hierin iets anders te gaan doen gaat het niet alleen om het begrijpen van wat er gebeurt, maar juist om het ervaren van wat dat met je doet, van binnen.

We werken o.a. met EFT (Emotionally Focussed Therapy), waar we met partners op zoek gaan naar wat er werkelijk speelt. Want daar ligt te mogelijkheid voor verandering van de negatieve communicatiepatronen waar partners vaak mee te maken hebben.

 

Meer weten?

Leave a Reply