Skip to main content

Elke relatie is anders. Elke relatie heeft iets anders nodig. En tóch zijn er een aantal ingrediënten van essentieel belang voor een gezonde, liefdevolle relatie. 

Een relatie is voor mensen een groot deel van hun leven en sommige relaties duren zelfs levenslang. Het is dan ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat een relatie voor beiden leuk blijft. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan want een relatie betekent soms hard werken en vereist aanpassingen van beide kanten. Daarom zijn er tien punten waar je in een goede relatie aandacht aan zou moeten besteden.

1. Geef vrijuit
Geef je tijd, je aandacht en je liefde vrijuit. Houd niets achter en geef om te geven en niet om iets terug te willen krijgen. Geef je partner aandacht, liefde, gezelligheid en verras elkaar. Zet niet automatisch je werk of anderen op de eerste plaats. Je partner is de belangrijkste persoon in je leven dus maak van je partner en jullie relatie een prioriteit.

2. Communiceren en vragen stellen
Vraag je partner hoe hij/zij zich voelt, hoe hij/zij ergens over denkt, vraag wat dieper door naar beweegredenen. Vooral als je langer samen bent bestaat het risico dat je alles invult voor je partner. Niet doen. Blijf in gesprek, vaak! Kleine misverstanden tussen partners en onwetendheid kunnen soms voor grote schade zorgen. Vaak ontstaat het uit gemakzucht of angst (de ander te kwetsen of confronteren). Natuurlijk, je hebt recht op een geheimpje, maar iets relatief onschuldigs kan een groot ding worden als je er verdacht mee omgaat. En als je te laat komt of iets niet kunt doen, laat het dan voortijdig weten, dat voorkomt ruzie. Door elkaar niet als vanzelfsprekend te zien en nieuwsgierig te blijven door regelmatig te checken wat er in je partner omgaat, blijven jullie afgestemd op elkaar.

3. Eerlijk zijn naar elkaar
Eerlijkheid tot op het bot. Alles moet besproken. Je mag van niets aannemen dat de ander ‘het wel weet,’ dat is niet zo. En geen geheimen. Heel funest voor de liefde, geheimen gaan ondergronds aan het fundament van liefde knagen en verstoren de stroom. 

4. Zorgen voor
Heb je iets over voor de ander, maak eens een gebaar, en bedenk je dat jouw partner net zo verlangt naar aandacht, respect en liefde als jij. Denk aan elkaars behoeften en het belang van jullie relatie.

5. Wees betrouwbaar en vertrouw
Doe wat je zegt en zeg wat je doet en ga uit van de goede intenties van jouw partner. En als je merkt dat je het moeilijk vindt om je partner te vertrouwen, onderzoek dan eens met een therapeut of er dingen zijn in je verleden die jouw vertrouwen hebben geschaad. Het kan zijn dat dit van invloed is op jouw leven en jullie relatie. In een volwassen relatie kun je beiden staan voor wie je bent en wat je wilt. Dat betekent dat je ook verantwoordelijkheid neemt voor het verwerken van dingen die je mogelijk (nog) in de weg zitten.

6. Eigenaarschap nemen
Neem eigenaarschap voor jouw keuzes. En wees eigenaar van jouw emoties. Jouw onzekerheid los je niet op door steeds bij de ander om bevestiging te vragen. En geef de ander niet de schuld van hoe jij iets ervaart. Deel wat iets met je doet maar blijf uit de eis aan de ander.

7. Vergeef
Het werkelijk vergeven en vergeten van gemaakte fouten is belangrijk voor balans in een gezonde relatie. Wanneer het nog niet lukt om iets te vergeven is het belangrijk om bij jezelf te onderzoeken wat er nog in de weg staat. Om je partner te kunnen vergeven is het belangrijk dat hij/zij jouw pijn begrijpt. En dat is niet hetzelfde als het oplossen. Soms is dat heel ingewikkeld en komen jullie daar niet samen uit. Zoek er dan hulp bij en blijf er niet mee rondlopen want dan blijft het terugkomen en ontstaat er een ongezonde dynamiek.

8. Geef elkaar ruimte en vrijheid
Iedereen heeft zijn of haar eigen bezigheden. Interesses van partners zijn soms verschillend; het hoeft dus niet zo te zijn dat je alles altijd samendoet. Geef elkaar de ruimte om jezelf te zijn. Je bent tenslotte op je partner gevallen omdat hij of zij uniek is. Hoe leuk het ook is om samen dingen te ondernemen, het kan soms verstikkend werken als twee partners zich teveel in elkaars aanwezigheid begeven. En met een gezonde dosis jaloezie is niks mis. Sterker nog, het kan een positieve invloed hebben op een relatie. Maar je moet wel uitkijken dat je jaloezie niet teveel op de voorgrond gaat staan: want dan kan het wel voor problemen zorgen.

9. Heb seks
Heb seks. Intimiteit en seksualiteit maken een liefdesrelatie uniek anders dan elke andere relatie. Dus hou die stroom levend, het is de bron van het leven en ook de unieke bron van een liefdesleven samen. Zorg dat je er voor je partner leuk uit blijft zien dat wordt zeker gewaardeerd en hou het spannend, probeer nieuwe dingen. Seks en intimiteit zorgen voor verbinding, en dat maakt gelukkig en gezond. Ontdek, speel, bespreek je fantasieën en neem de tijd om te experimenteren.

10. Elkaar accepteren
De liefde voor je partner zoals die werkelijk is. Probeer je partner niet te veranderen maar juist zijn/haar unieke eigenschappen te respecteren. En dat is niet per se altijd leuk maar houdt het wel gezond voor karakter en eigenheid. Bedenk wel dat jouw keuzes een effect hebben op de ander. Als jij rommel niet erg vindt, betekent dat niet dat je niet mee hoeft te doen aan het huishouden. Datzelfde geldt voor jezelf verzorgen, drinken, schelden of bijvoorbeeld familiebezoek. Je partner heeft hierin waarschijnlijk andere behoeften – dat is helemaal oké – en jullie zullen hierin een aanvaardbare balans moeten vinden. Compromissen sluiten is nodig om op een prettige manier samen te kunnen zijn.

Leave a Reply