Praten over seks is voor veel mensen iets waar ze zich wat ongemakkelijk bij voelen. In relaties is dat niet anders. In deze module vertellen we je over seks in de context van relaties en geven we je oefeningen, tips en vragen om de intimiteit in je relatie te vergroten.
Lichamelijke intimiteit bestaat uit verschillende componenten: liefdevol aanraken, plezier, een verlangen naar nabijheid, erotiek en emotionele intimiteit.
Daarom is het nodig om steeds weer af te stemmen bij welke component op dat moment jouw behoefte ligt en dat aan jouw partner laten weten. Het kan natuurlijk zijn dat jullie behoeften niet altijd gelijk opgaan. De één kan bijvoorbeeld in de eerste instantie meer behoefte hebben aan emotionele intimiteit, terwijl de ander snakt naar erotiek. De behoefte aan eerst emotionele intimiteit zien we vaker bij vrouwen, omdat die zich letterlijk en figuurlijk moeten openstellen om de ander te ontvangen. En daar is vaak eerst iets anders voor nodig om in de stemming te komen. Bij mannen is het vaker andersom en kan een ontlading er juist voor zorgen dat hij zich kan ontspannen en zich vervolgens emotioneel makkelijker openstelt. Elk stel zal hierin op zoek gaan naar een eigen stijl. Het gaat er daarbij om dat het voor beide partners goed voelt.
Je seksuele stijl verandert meestal gedurende een relatie. En het is de kunst om op elkaar te blijven afstemmen. In een volwassen, liefdevolle relatie gaat het erom dat je je allebei volledig geaccepteerd kunt voelen om wie je werkelijk bent, ook op seksueel vlak. Problemen op seksueel gebied en een gemis in aanraking, wordt vaak aangewezen als de oorzaak van problemen in relaties, maar het werkelijke probleem is dat je je niet verbonden voelt als partners. Zinvol is dan om te kijken naar de balans tussen emotionele intimiteit en erotiek in je relatie. Want om samen intiem te kunnen zijn, is het ook nodig om intiem te kunnen praten.
Er zijn verschillende fases in relaties op het gebied van intimiteit en seks. En het is heel gangbaar dat er periodes zijn waarin partners meer of minder behoefte hebben aan seks. Wanneer dat een beetje gelijk opgaat en jullie er allebei oké mee zijn, dan is dat geen probleem. Maar wanneer de behoeftes erg uit elkaar liggen of er helemaal geen seks meer is, dan is er werk aan de winkel. Alleen door seks kan een slechte relatie niet beter worden. Maar seksuele problemen zorgen er wel voor dat de verbondenheid van een liefdevolle relatie uiteindelijk verdwijnt. Fysieke intimiteit geeft een relatie namelijk energie en versterkt gevoelens van verlangen naar nabijheid. Seks en lichamelijke aanraking zorgt ook voor plezier, het verlagen van stress en het verstrekt de intimiteit en verbondenheid tussen partners. En wist je dat partners die regelmatig met elkaar praten over lichamelijke genegenheid, een hechtere band opbouwen op meerdere gebieden?
We maken op seksueel gebied allemaal dingen mee in ons leven. Bij de één is dat ingrijpender dan bij de ander. Helemaal als dat misbruik, grensoverschrijdend gedrag of geweld is geweest, dan laat dat zijn sporen na. Vaak kampen mensen ook na jaren nog met gevoelens van schaamte, angst, boosheid en een gemis aan vertrouwen. Dat kan het ingewikkeld maken in een relatie. Gezonde en veilige relaties kunnen je helpen om met die gevoelens om te gaan. Daarnaast kan werken aan het verwerken van trauma met iemand die daarin gespecialiseerd is, zorgen voor het vrijer worden van die gevoelens. Zoek daar hulp bij als je er samen niet uitkomt.
Ieder mens heeft een uniek pallet aan ervaringen, vaardigheden, aanleg en talenten. En dit zorgt ervoor dat iedereen weer andere voorkeuren en wensen heeft. Er is geen normaal en goed of fout. Het gaat in relaties om het hierin afstemmen op elkaar, op een nieuwsgierige, liefdevolle, oordeel loze manier en met respect voor elkaars grenzen en wensen.
Wat weten jullie al van elkaar? Seksuele voorkeuren kunnen veranderen wanneer je je ontwikkelt. Zijn jullie benieuwd naar meer?