08.3 Praten over seks

Praten over seks

Veel stellen praten niet echt over seks, omdat ze het spannend vinden, zich schamen of bang zijn dat hun partner ze zal afwijzen als ze open zijn over wat ze fijn of opwindend vinden en waar ze over fantaseren. Of zijn bang dat ze hun partner zullen kwetsen wanneer ze aangeven wat ze éigenlijk of nog meer prettig vinden. De partner zou dit als kritiek kunnen opvatten op de seks die ze (soms al jaren) hebben. En dan hebben we nog de invloed door de media, vrienden en niet te vergeten, porno. We krijgen allerlei signalen en informatie over hoe ‘goede seks’ zou moeten zijn en vormen daarmee een beeld waaraan we denken te moeten voldoen. Seksualiteit binnen een relatie kan zo een beladen onderwerp worden, terwijl het gaat over genieten, plezier maken en daarom speels en luchtig zou kunnen zijn.

Om seks bespreekbaar te maken, is moed nodig. Het is belangrijk om met een oncomfortabel gesprek te kunnen beginnen én het gevoel te behouden dat de relatie veilig en intiem genoeg is om dit te kunnen bespreken. Voor praten over seks geldt dat hoe vaker je het doet, hoe (ge)makkelijker het wordt.

Hoe kun je intieme gesprekken voeren?

Geef aan dat je het graag over seks wilt hebben. En mocht je dat spannend vinden, dan kun je dat het beste zeggen.

Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vind het heel spannend om hierover te beginnen, maar ik wil het graag met je hebben over seks, omdat ik van je hou en het belangrijk voor me is’.

Door aan te geven dat het spannend, maar belangrijk voor je is, zal je partner aandachtig luisteren.

Zorg dat jullie op het moment dat jullie dit bespreken tijd voor elkaar hebben, en creëer een setting waarin jullie elkaar eventueel kunnen aanraken. Dat helpt tegen de spanning.

Hieronder vind je een lijst met vragen die je kunt gebruiken om seks bespreekbaar te maken:

Vragenlijst_ seks bespreekbaar maken

Wees nieuwsgierig en luister goed!