05.2 De lichaamsthermometer

De lichaamsthermometer


Je lichaam slaat ervaringen en overtuigingen op. Telkens als deze ervaringen getriggerd worden, zal je lichaam daarop reageren. Als jij geraakt wordt door wat je partner of een ander tegen je zegt, zul je soms niet eens direct kunnen begrijpen wat er gebeurt, wat jou raakt en hoe je daarop moet reageren. Je lichaam reageert primair op een trigger. Daarom is je lichaam eigenlijk de thermometer voor je triggers. Het vertelt je een hele hoop over wat voor jou belangrijk is, wat je moeilijk of pijnlijk vindt en wanneer je iets aan het hart gaat.

Misschien herken je wel dat je heel fel kan reageren op je partner, het je niet lukt om jezelf goed te verwoorden, dat je sneller reageert dan je wilt of dat je heel snel boos wordt. Het helpt dan om te vertragen. Om in vertraging te onderzoeken wat er precies gebeurt en wat jou nu zo triggert. De lichaamsthermometer oefening kan je hierbij helpen. De lichaamsthermometer is een methode om je gevoeliger te maken voor de signalen van je lichaam waarop je kunt letten.

Vaak reageren we vanuit deze trigger op de ander, onze partner. Meestal is dit niet constructief, waardoor de ruzie alleen maar groter wordt en de afstand tussen jou en je partner toeneemt. Als jij weet wat het startpunt is van een trigger in je lichaam, dan heb je een keuze. De keuze om anders te reageren of om eerlijk te zijn over wat er met je gebeurt.

Oefening

  1. Denk eens terug aan situaties waarin je geraakt bent. Dat kan zijn dat je kwaad werd, verdrietig of bijvoorbeeld geïrriteerd. Ga eens terug naar het begin. Welk woord, zin of juist non-verbaal signaal van de ander deed iets met je? En wat gebeurde er precies in je lichaam? Werd het je benauwd bij de keel, voelde je een zwaarte in je buik, voelde je een druk op je hoofd? Bij iedereen is dit anders en het is heel waardevol om te weten hoe jij reageert zodra je getriggerd wordt. En wat gebeurt er daarna? Krijg je het warm, heb je de neiging je terug te trekken of juist in de aanval te schieten? En waar in je lichaam voel je dat? Het kan helpen om dit visueel te maken. Maak een tekening van een lichaam en teken uit waar je dit in je lichaam voelt.
  2. Welke gevoel schuilt er achter dit signaal? Voel je je bijvoorbeeld gekwetst, afgewezen, alleen gelaten of gepasseerd? Onderzoek wat er eigenlijk aan de hand is. Schrijf dit op.
  3. Welke behoefte heb je? In plaats van te reageren vanuit je gevoel, nodigen we je uit om te voelen waar je behoefte aan hebt. Voel je je bijvoorbeeld afgewezen, dan kan het zijn dat je de behoefte hebt aan waardering en erkenning. Schrijf dit op.
  4. Deel je behoefte met je partner en bespreek met elkaar hoe jullie elkaar kunnen helpen jullie lichaamssignalen sneller te herkennen.