Kernwaarden zijn de dingen die jij belangrijk vindt in relaties en het leven. Deze worden gevormd door de dingen die je meekrijgt van huis uit en door wat je meemaakt. Ze zijn uniek en horen bij wie jij ten diepste bent. Het kan dus zijn dat jouw partner en jij verschillende kernwaarden hebben en dat is oké, maar wel goed om te weten van elkaar wat jullie belangrijk vinden. Op die manier kun je elkaar namelijk beter leren begrijpen.
Weet jij wat jouw kernwaarden zijn? Schrijf ze dan op. Als dat nog niet zo helder is, kun je een ideale partner in gedachten nemen (natuurlijk is dat jouw partner, maar voor deze oefening helpt het om dat even los te laten. Geef je fantasie de vrije loop en schrijf voor jezelf op welke kenmerken (gedrag, uiterlijk, etc.) die zou hebben.
Om je kernwaardes voor jezelf helder te krijgen, kun je een lijstje maken van de kenmerken waaraan een ideale partner zou moeten voldoen. En natuurlijk is jouw partner de ideale, maar dat mag je voor deze oefening even loslaten, want niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Daarbij gaan de dingen die jij belangrijk vindt in een ideale partner eigenlijk over jou en wat jij belangrijk vindt.
Neem voor jezelf een moment en schrijf op welke kenmerken, karaktertrekken, gewoontes of uiterlijke kenmerken jouw ideale persoon zou hebben en bedenk waarom je dat belangrijk vindt.
Bijvoorbeeld: Ik vind het belangrijk dat mijn partner er goed uitziet. Waar gaat dat over? Goed voor jezelf zorgen of fit en gezond zijn (kernwaarde).
Of een ander voorbeeld: Ik vind het belangrijk dat mijn partner geen geheimen voor me heeft. Waar gaat dat over? Eerlijkheid of betrouwbaarheid (kernwaarde).
Wanneer jullie allebei een lijstje hebben met de kernwaarden die jullie daaruit hebben gehaald, gaan jullie deze met elkaar bespreken. Dat kan best even spannend zijn, want om deze oefening samen te kunnen doen, is het nodig om echt te luisteren naar elkaar. En de eventuele kernwaarden die jouw partner noemt, niet op te vatten als kritiek of een afwijzing, de intentie is om van elkaar te leren.. Hou daarbij voor ogen dat jullie als stel willen groeien en elkaar beter willen leren begrijpen. Daar hoort bij dat het soms oncomfortabel is en dat is niet erg.
Dit zijn doelen om samen aan te werken en die bevorderend zijn voor jullie relatie. Door ze samen te stellen, krijgen jullie helder wat jullie belangrijk vinden en waar jullie samen naartoe willen. Door het samen voor ogen te hebben, worden keuzes om daar te komen makkelijker en kunnen jullie elkaar stimuleren en motiveren. Denk bijvoorbeeld aan: communiceren op een constructieve manier, waardoor jullie niet steeds in conflicten belanden. Of regelmatig tijd voor elkaar maken, door bijvoorbeeld een wekelijkse date-night te plannen. Een relatiedoel zou ook kunnen zijn, om samen te sparen voor een grote reis, een gezin stichten of fit worden en elkaar motiveren om te gaan sporten. Belangrijk is om het eens te zijn met jullie doelen en zelf de verantwoordelijkheid te nemen om de dingen te doen om daar te komen. De bedoeling is om er samen met plezier aan te werken. Dus wanneer je merkt dat je in verwijten of irritatie schiet, omdat de ander naar jouw idee niet de juiste keuzes maakt om daar te komen? Ga dan bij jezelf na waarom je je er aan stoort en praat erover. Misschien zijn de doelen niet haalbaar en moeten ze bijgesteld worden, of zijn ze toch niet zo belangrijk voor jullie allebei?
In de oefening hierna gaan jullie hier dieper op in.
Ga er eens voor zitten om over na te denken en stel samen een lijst van maximaal 10 doelen op, waar jullie er 3 uit kiezen om in het komende jaar aan te werken. Plan over een jaar alvast een moment, om te kijken waar jullie staan en of er eventueel nieuwe doelen gekozen mogen worden.