03.2 Zet je verwijt om in een wens

Achter elke frustratie of verwijt naar je partner zit een verlangen/behoefte


Soms is het makkelijker om de ander te zeggen wat niet goed gaat, wat je mist, waarin de ander tekort schiet en waar je zo boos over bent. Deze verwijten geven jou veel informatie over wat voor jou belangrijk is. Door je wensen te delen in plaats van verwijten te maken, kan er meer verbinding ontstaan en geef je de ander de ruimte om ook daadwerkelijk iets voor je te doen.

Welke behoefte zit er achter mijn verwijt en hoe kan ik die omzetten in een wens?

En hoe kan ik dit zeggen, zonder dat mijn partner zich aangevallen voelt en in de weerstand schiet?

Op welke manier kan ik het zeggen, zodat het binnen kan komen bij mijn partner?

Een verwijt uiten, geeft de ander het idee dat zij/hij iets fout doet. Daarmee spoor je de ander ook niet aan om in beweging te komen of iets anders te doen. De ander zal zich aangevallen of gekwetst voelen, met als gevolg dat jullie uit verbinding raken.. Sterker nog, dit roept meestal weerstand of een discussie op. In het ergste geval trekt de ander zich terug en gaat helemaal uit contact.

Dit bevestigt vaak bij jou het idee ‘zie je wel, mijn gevoelens of wat ik vind of wat ik wil, doen er niet toe’. En je belandt samen in een vicieuze cirkel.

Hoe dan wel?

  • zeg wat je graag wilt;
  • zeg wat je nodig hebt;
  • vertel hoe je je voelt;
  • vertel welk effect het gedrag van je partner op jou heeft;
  • zeg iets over jezelf en niet over je partner.


Oefening

Zet eens een vijftal verwijten op papier die je jezelf regelmatig tot vaak hoort uitspreken. Of punten die je voelt maar niet altijd uitspreekt. Het gaat over zaken waar je negatieve gevoelens over ervaart of waar je verdrietig over bent. Terugkerende verwijten herken je aan de woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’, zoals in het volgende voorbeeld:

Bijvoorbeeld: ‘als je met je vrienden uit bent, ben je altijd vrolijk. Als je met mij iets onderneemt, zit je altijd op je telefoon en heb je nooit aandacht voor mij’.

Je hebt nu deze zinnen op papier gezet. Vervolgens buig je ze om naar een wens. Een wens komt voort uit een behoefte, zoals verbinding, respect, duidelijkheid, aandacht, onafhankelijkheid, vrijheid, waardering, etc.

Bijvoorbeeld: ‘ik zou graag willen dat we meer aandacht voor elkaar hebben. Aandacht betekent voor mij dat we meer quality time met elkaar doorbrengen en de tijd nemen om een goed gesprek met elkaar te hebben’.

Je zult zien dat, wanneer je je verwijt ombuigt naar een wens, je jezelf en je partner een cadeau doet en je vaker krijgt waar je behoefte aan hebt.


Veel succes!