04.6 Van drama naar oplossing

Van drama naar oplossing, de Drama Driehoek

In dit filmpje ga ik jullie uitleggen wat er vaak gebeurt in een ruzie, waardoor je elkaar niet meer hoort en niet tot begrip en een oplossing komt. Aan het einde van deze uitleg, weten jullie hoe jullie wél tot een oplossing en begrip kunnen komen, waardoor de verbinding tussen elkaar voelbaar blijft.

Als je gaat kijken naar hoe een ruzie verloopt, dan zie je vaak dat de één aan het klagen is, waardoor de ander in de slachtofferrol duikt of de situatie probeert te redden. We spreken dan ook wel van de volgende 3 rollen: de aanklager, de redder en het slachtoffer.

De aanklager zegt bijv.: ‘Jij bent zo slordig, ik moet de hele tijd jouw troep opruimen en kan mijn eigen spullen daardoor niet vinden’. Het slachtoffer reageert dan: ‘Ja, sorry ik kan er niets aan doen, want we wonen zo klein en ik heb niet genoeg ruimte voor mijn spullen, maar ik vind het zo erg dat ik dat doe, want ik vind het zelf ook niet fijn’. En de redder zal zeggen, om er in het vervolg op te letten en het niet meer te laten gebeuren.

Hoe zou dit nou anders kunnen? Wij hebben het dan over verantwoordelijkheid nemen. Voordat je bij jouw partner wilt klagen, vraag jezelf eerst eens af wat de feitelijke situatie is en wat je er zelf aan zou kunnen veranderen en wat je van je partner kunt vragen.



Bijvoorbeeld:

Verwijt: ‘Je ruimt je spullen niet op, het is hier een troep en ik kan mijn eigen spullen niet vinden’.

Hoe zou dit anders kunnen?

‘Ik merk dat ik er moeite mee heb om mijn spullen te vinden en ik het rommelig in huis vind. Hoe zie jij dat? Ik denk dat het mij zou helpen als het hier in huis meer opgeruimd is. Is het een idee als we er eens samen over na gaan denken hoe we het thuis praktischer kunnen inrichten, zodat alle spullen een vaste plek krijgen?’

Als je al in de slachtofferrol zit, vraag je dan eens af: (ook als je wel wordt aangeklaagd) wat zegt die ander en welke verlangen zit daaronder?

Welke vragen kun je jezelf dan stellen?

– waar heb je het meeste last van?
– wat heb je nodig?
– waar zou je jouw partner mee kunnen helpen, naast wat vind ik van de situatie en wat heb ik nodig om mij comfortabel te voelen?

Ga met elkaar in gesprek door bij elkaar te onderzoeken wat de daadwerkelijke behoefte is.
Voor de redder geldt eigenlijk hetzelfde naast dat het in deze rol ook belangrijk is om jezelf het volgende af te blijven vragen:

– waar heb je zelf behoefte aan?
– durf jij aan te geven wat jouw grenzen zijn en waar jij behoefte aan hebt?
– en als je dat lastig vindt, waar ben je dan bang voor?
– hoe kun je goed voor jezelf zorgen en er ook voor de ander zijn in zijn of haar behoeftes?