08.1 Verschillende vormen van seks en intimiteit

Vormen van intimiteit & seks

Als we het hebben over intimiteit, spreken we niet alleen maar van seks. Intimiteit is een breed begrip en kan gaan over allerlei vormen van nabijheid. Wij maken onderscheid in 8 vormen van intimiteit:

1. Affectie, waarbij uitdrukking gegeven wordt aan het emotioneel nabij zijn.

2. Autonomie, er is sprake van onafhankelijkheid van het gezin waar je uit voortkomt.

3. Het bij elkaar passen, de partners samen kunnen werken en spelen.

4. Oplossende vaardigheden, verschillen worden met een zeker gemak opgelost.

5. Cohesie; de verbinding aan het huwelijk.

6. Identiteit, het hebben van zelfwaardering en zelfvertrouwen over jezelf en als koppel.

7. Seksualiteit, seksuele behoeften worden gecommuniceerd en bevredigd.

8. Expressiviteit, het delen van overtuigingen, gevoelens, houdingen en gedachten met elkaar.


Verschillende soorten seks

In de EFT spreken we van drie verschillende soorten seks.

Geisoleerde seks

We bedoelen hiermee seks om een seksuele spanning op te heffen, een orgasme te bereiken en een goed gevoel te krijgen over je seksuele prestaties. Deze vorm van seks zien we vooral bij partners die niet geleerd hebben om op een ander te vertrouwen en zich niet willen openstellen of zich niet veilig voelen bij hun partner. De seks draait voor hen om prestatie en erotiek. De connectie met de ander is daarbij niet het belangrijkste. Alles wat tot een emotionele verbinding zou kunnen leiden, zoals zoenen of elkaar strelen, gaan ze liever uit de weg. Door de afwezigheid van emotionele betrokkenheid, blijft de seks vlak en de opwinding meestal van korte duur. En er is steeds iets nieuws nodig, in de vorm van nieuwe partners en nieuwe manieren om de spanning te behouden.

Troostseks

Met troostseks bedoelen we seks om ervan verzekerd te willen zijn dat we worden gewaardeerd en begeerd. De seksuele daad is dan de bijzaak. Dit doen we bijvoorbeeld omdat we een afstand voelen, vinden dat we daarmee onze partner gelukkig houden of als we ons ergens rot over voelen. Dat kan natuurlijk best lekker zijn, maar de seks gaat dan vooral om het krijgen van de bevestiging en het is daarmee niet gelijkwaardig. We zien dit vaak bij partners die verwikkeld zijn in communicatiepatronen waar ze moeilijk uitkomen en wanneer er niet of weinig sprake is van veilige en troostrijke aanrakingen. Op deze manier wordt er op een basale manier een poging gedaan om verbinding te maken.

Synchrone seks

Dit is een manier van seks waarbij emotionele verbondenheid, ontvankelijkheid, tedere aanraking, openheid en het verkennen van erotiek allemaal samenkomen. Dat betekent niet dat het altijd geweldig en perfect is, maar dat het jullie lichamelijk en emotioneel dichter bij elkaar brengt. Partners kunnen hun seksuele kwetsbaarheden en verlangens uiten zonder bang te zijn voor afwijzing, ze kunnen zich ontspannen, alles loslaten en helemaal opgaan in de vrijpartij. Partners kunnen openlijk praten over wat hen wel of niet opwindt. We noemen dit een veilige relatie, waaruit opwinding niet voortkomt uit pogingen om de hartstochtelijke eerste verliefdheid weer te ervaren. In dit geval komt de opwinding uit de moed om je in het moment open te stellen voor de beleving van een fysieke en emotionele verbondenheid. Seks met je partner is zo steeds weer een nieuw avontuur.