07.1 Liefdestalen

Liefdestalen

Iedere persoon geeft op andere wijze uiting aan de liefde. Meestal toon je je liefde op de manier waarop je zelf graag liefde ontvangt. Maar is dat wel de manier waarop jouw partner graag liefde krijgt?

Wanneer je weet welke liefdestaal iemand spreekt, dan leer je op een dieper niveau te communiceren dan alleen met woorden.

De één voelt zich geliefd als de ander uitgebreid benoemt waarom haar/zijn partner zo waardevol is, terwijl de ander liefde ervaart wanneer de partner helpt het vuilnis buiten te zetten. Een relatie is eigenlijk een voortdurende uitwisseling van liefdesstromen. Wanneer de één zend op een andere frequentie dan de ander ontvangt, kunnen er blokkades ontstaan. Pas wanneer de één zich uitdrukt op een manier die de ander ook daadwerkelijk verstaat, blijft de liefde krachtig heen en weer stromen.

Gary Chapman onderscheidde vijf verschillende ‘liefdestalen’: 5 verschillende manieren waarop personen liefde uiten en ervaren.

De vijf talen der liefde

We kunnen onze liefde laten blijken door veel van onze vrije tijd te geven, complimenten te geven en uit te spreken wat we zo waarderen in de ander, we kunnen cadeaus geven, hulpvaardig zijn en we kunnen onze liefde tonen door lichamelijke aanraking.

Natuurlijk kan je ook meerdere talen spreken, maar meestal heb je toch wel een voorkeur.

Het belangrijkste is dat je je bewust wordt van welke taal jij zelf spreekt én welke taal belangrijk is voor jouw partner. Met die kennis kun je je echt proberen te verplaatsen in een ander en aanvoelen wat jullie van elkaar nodig hebben, om het liefdesvuur brandend te houden.

Een korte omschrijving van de vijf liefdestalen:


1. Positieve woorden

Als je deze liefdestaal spreekt, bloei jij helemaal op van complimenten of als je partner zijn waardering voor jou in woorden uitdrukt. ‘Ik hou van jou’ of ‘je ziet er mooi uit vandaag’, hoor je het liefst.

2. Tijd en aandacht

Wanneer je deze taal spreekt, vind je het belangrijk om tijd door te brengen waarin jij en je partner enkel en alleen aandacht voor elkaar hebben.

3. Cadeautjes geven en krijgen

Als je deze liefdestaal spreekt, geniet je van het feit dat iemand attent is, aan jou gedacht heeft, terwijl jullie niet samen waren en inspanning heeft getoond om jou blij te maken met een cadeautje. Of dat nou groot of klein is, maakt niet uit. Het gaat niet om het materiële, maar om het idee erachter.

4. Hulpvaardigheid

De vaatwasser in- en uitruimen, haar/zijn sokken wassen of stofzuigen, omdat je weet dat jouw partner daar blij van wordt. Het zijn allemaal uitingen van liefde als je deze liefdestaal spreekt, door het verlichten van de lasten van de ander toon jij immers je liefde.

5. Lichamelijke aanraking

Deze liefdestaal draait lang niet alleen om seks, maar ook om een knuffel, een korte aanraking, tegen elkaar aan zitten tijdens het televisie kijken of hand in hand lopen op straat. Fysiek contact en toegankelijkheid zijn heel belangrijk wanneer je op lichamelijke manier je liefde uit.