Een relatie heeft verschillende fases en begint met de verliefdheidsfase, die gemiddeld 9 maanden tot 1,5 jaar duurt.
In deze fase voelen jullie een mega aantrekkingskracht. Je bent nieuwsgierig naar elkaar en wil elk detail van de ander weten. Alles is leuk en je kijkt over de minder leuke kanten van je partner heen of denkt dat die nog wel zullen veranderen als jullie langer samen zijn.
De wereld zie je door een roze bril, waardoor je in deze fase eigenlijk een beetje ontoerekeningsvatbaar bent. Jullie doen leuke dingen samen, gaan op ontdekkingstocht en je denkt de hele tijd aan de ander. Er is eigenlijk nauwelijks ruimte voor andere zaken, want je investeert al je tijd in elkaar. Als die fase weer een beetje overgaat, dan komt de relatie in een wat rustiger vaarwater. Jullie zijn dan een stel en het leven samen voelt goed en stabiliseert zich. Misschien gaan jullie wel samenwonen of iets anders doen wat jullie levens meer verbindt.
In de volgende fase, die we ook wel de realiteitsfase noemen, gaat de roze bril af en zie je de ander steeds meer voor wie die echt is. Deze fase kan een paar maanden tot een paar jaar duren. De eerste ergernissen kunnen ontstaan en de discussies lopen wellicht wat vaker uit op een ruzie. In plaats van dingen samen ondernemen, zitten jullie steeds vaker voor de televisie. Daardoor lijkt het alsof jullie veel samen doen en samen zijn, maar ongemerkt ben je opgehouden met echt in elkaar te investeren.
In deze fase gaan veel stellen uit elkaar, omdat het niet lukt om de verandering te accepteren en te zien wat je zelf kan doen om de relatie te verbeteren. In deze fase gaat het erom wie je zelf bent en wie je bent in de relatie. Je komt jezelf tegen en leert met ongemakken en pijn om te gaan en die zelf weg te nemen, in plaats van dat je je partner hierin betrekt.. Je kunt elkaar hiermee helpen, in plaats van het elkaar lastig te maken. Weten wat je wil, dat vertalen in een behoefte en om hulp durven vragen is essentieel. Want denken dat de ander je aanvoelt en je gedachten kan lezen is een illusie!
Als jullie de tweede fase hebben doorstaan en daarmee jullie crisis hebben overwonnen, zal je gaan ervaren dat jullie relatie steviger is geworden. Je weet wat je aan elkaar hebt, wat je zelf nodig hebt en hoe je de ander kan ondersteunen.
Je vindt het prima dat je partner anders is dan jij. Je respecteert de wederzijdse grenzen en elkaar, zo goed als je kan. Doe je dit niet, dan zullen de kwetsende patronen van de vorige fase jou altijd blijven achtervolgen.
De volgende fase noemen we de stabiliteitsfase en deze kan heel lang duren. Je voelt in deze fase een diepere en volwassenere vorm van liefde. Het gevaar in deze fase is dat verveling toe kan slaan. Blijf in elkaar investeren door bijvoorbeeld nieuwe dingen samen te leren of nieuwe dingen te ontdekken.
Goed om te weten is dat de relatiefases geen lineair proces zijn. Je kunt ze dus in verschillende volgorden of opnieuw doormaken.
Je kan bijvoorbeeld blijven terugkeren naar de realiteitsfase. Jullie blijven het bijvoorbeeld moeilijk vinden om elkaars verschillen te accepteren en als jullie hierover praten, mondt het uit in een ruzie die voelt als een machtsstrijd. Totdat je leert: